E-mails Breivik gepubliceerd

Een Noorse journalist heeft een reeks e-mails van Anders Behring Breivik naar buiten gebracht in een nieuw boek. De rechts-extremistische massamoordenaar schreef de berichten voor zijn terreuraanslagen in Oslo en op het eiland Utøya. Journalist Kjetil Stormark presenteerde het boek met de mails maandag, meldt het Noorse persbureau NTB.

Stormark kreeg zes dagen na de aanslagen van 22 juli ongeveer zevenduizend e-mails van hackers, die hadden ingebroken bij aantal e-mailaccounts van de 33-jarige extremist. Volgens Stormark kan het boek inzicht geven in hoe Breivik communiceerde en te werk ging. Zijn advocaten vinden dat met de publicatie de privacy geschonden wordt.

Beivik pleegde op 22 juli vorig jaar een bomaanslag in het regeringscentrum in de Noorse hoofdstad en richtte kort daarna een bloedbad aan in een jeugdkamp van de regerende Arbeiderspartij op het eilandje Utøya. Hij zei zo Noorwegen te hebben willen beschermen tegen de sociaaldemocratische partij, die het land zou hebben verraden. In totaal vonden 77 mensen de dood, het merendeel tieners.

De massamoordenaar werd eind augustus door de rechtbank in Oslo toerekeningsvatbaar verklaard en veroordeeld tot 21 jaar gevangenisstraf voor terrorisme en moord met voorbedachten rade. Zijn straf kan onbeperkt worden verlengd zolang hij als gevaarlijk wordt beschouwd.