Olympische Spelen van Londen gesloten

De Olympische Spelen in Londen zijn ten einde. Tijdens een muzikale sluitingsceremonie in het olympisch stadion werd het sportspektakel feestelijk tot een einde gebracht. Rond 01.00 uur Nederlandse tijd werd de olympische vlam gedoofd waarmee de Spelen voorbij waren. Even daarvoor had IOC-voorzitter Jacques Rogge de Spelen al officieel gesloten verklaard.

Voorzitter Lord Sebastian Coe van het organisatiecomité verklaarde dat de Spelen van Londen voor iedereen en door iedereen een succes waren geworden. IOC-baas Rogge prees ook de vrijwilligers en het publiek, maar de Belg noemde de Spelen niet de beste ooit. Volgens hem waren die derde Zomerspelen in Londen 'vrolijk en glorieus'.

Tijdens de sluitingsceremonie stond de Britse muziek centraal. Bands als Madness, the Kinks en de Pet Shop Boys traden op aan het begin voordat de vlaggen van de deelnemende landen het stadion binnen werden gebracht. De Nederlandse driekleur werd gedragen door zwemster Ranomi Kromowidjojo, die goed was voor twee gouden plakken en een zilveren.

Zwemster Ranomi Kromowidjojo draagt de Nederlandse vlag. (Foto: Pro Shots)

In het kielzog van de vlaggen kwamen de atleten van alle landen het stadion binnengestroomd. Toen iedereen binnen was kregen de marathonlopers hun medaille uitgereikt.

Via een show met muziek van onder meer Queen, John Lennon, Fatboy Slim, de Spice Girls en Oasis en optredens van enkele supermodellen, acteur Russell Brand en Monty Python werd toegewerkt naar de officiële sluiting. Na de speeches mochten Take That en honderden balletdansers hun kunsten vertonen. Na het doven van de vlam sloot The Who sluitingsceremonie af.

Rogge mocht voor de laatste keer de Spelen gesloten verklaren. De Belg was tijdens de Winterspelen van Salt Lake City in 2002 voor het eerst bij de Spelen als IOC-baas. Zijn tweede termijn loopt volgend jaar af. Bij de Winterspelen in Sochi debuteert dus een nieuwe IOC-voorzitter.