Mexico ontploft na winst olympisch voetbalteam

Na de winst van Olympisch goud door het Mexicaanse voetbalteam wordt er in Mexico-Stad volop feest gevierd. Duizenden Mexicanen trekken toeterend en feestend door de hoofdstad. President Felipe Calderón sprak kort na de 2-1 winst op Brazilië van 'een historische overwinning'.

Tijdens de wedstrijd kon men in de doorgaans rumoerige metropool een speld horen vallen. Bij de tankstations en krantenkiosken bleven voorbijgangers staan om te kijken naar de bloedstollende partij. Na de 2-0 van Oribe Peralta leek Mexico zeker van de overwinning, maar nadat het 2-1 werd, kwam Brazilië in blessuretijd nog dicht bij de gelijkmaker.

De winst was extra feestelijk omdat Mexico nog geen gouden medaille in de wacht sleepte tijdens de Spelen in Londen. Bovendien bestaat er in Latijns-Amerika grote rivaliteit tussen Mexico en Brazilië, die beide economische grootmachten zijn.

In Mexico-Stad werd er na de winst op de drukke straat Reforma bij het monument van de Engel van de Onafhankelijkheid uitbundig gefeest. Duizenden Mexicanen in groene shirts, sombrero's en vlaggen dromden daar samen.

Ook in andere grote steden in Mexico zoals Monterrey en Guadalajara stroomden de straten vol met feestvierende voetbalfans. Veelvuldig zongen de fans het lied Cielito Lindo: Ay ay ay ay canta no llores?

Het is een goed voetbaljaar voor Mexico. Voorafgaand aan de Olympische winst wonnen de Mexicanen al de Gold Cup, het WK onder de 17 en het prestigieuze jeugdtoernooi van Toulon.