Driekwart Spanjaarden wil werk in buitenland

Meer dan driekwart van de Spaanse werknemers wil in het buitenland werken. Veertig procent van de Spanjaarden wil zelfs niets liever dan zo snel mogelijk ontsnappen aan de economische misère in hun land. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerd onderzoek, uitgevoerd door onderzoeksbureau Intelligence Group.

De afgelopen jaren zijn tienduizenden Spanjaarden de grens over getrokken om elders werk te zoeken. In Spanje is een kwart van de beroepsbevolking werkloos. Onder jongeren ligt de werkloosheid zelfs boven de vijftig procent.

Duitsland is voor de Spanjaarden met afstand het favoriete land om te werken. Ruim de helft van de potentiële emigranten wil er graag aan de slag. Het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten komen op plaats twee en drie. Nederland volgt op plaats acht. Latijns-Amerikaanse landen ontbreken in de top tien.

De belangrijkste redenen voor Spanjaarden om een vertrek te overwegen zijn uiteraard economisch gerelateerd. Ze verwachten in het buitenland betere carrièremogelijkheden te hebben en een hoger salaris te verdienen.