C. van der Geest bezorgd over toekomst Nederlands judo

Cor van der Geest heeft in het Algemeen Dagblad zijn zorgen geuit over de toekomst van het Nederlandse judo. Tijdens de Olympische Spelen in Londen pakte Nederland slechts twee bronzen medailles.

"Als er niets verandert, halen we over 8 jaar bij de Spelen helemaal geen medailles meer", liet een bezorgde Van der Geest weten. "We hebben geen hoofdsponsor en te weinig goede trainers."

Het laatste Nederlandse judogoud dateert van de Olympische Spelen in 2000. Mark Huizinga eiste in dat jaar de eerste plaats voor zich op. Acht jaar later was er opnieuw eremetaal voor de Nederlandse judoka's. Deborah Gravenstijn, Ruben Houkes, Elisabeth Willeboordse, Edith Bosch en Henk Grol waren destijds succesvol voor Oranje.

Men kan dus stellen dat het olympisch judotoernooi voor de Oranje-afvaardiging teleurstellend is verlopen, zo concludeert Van der Geest. "We hadden zes medaillekandidaten. Dat moet je in judo altijd delen door twee. Dus we hadden drie medailles moeten hebben van verschillende kleuren. Dat is niet gelukt. Twee plakken is gewoon te weinig, zeker omdat er echt kansen waren op goud. Het was ons toernooi niet."