Kromowidjojo: "Ultieme beloning"

Ranomi Kromowidjojo had de druk van de favorietenrol gevoeld voorafgaand aan haar 50 meterrace. Toch won ze haar tweede gouden plak op de Spelen. "Hier ben ik voor gekomen. De laatste dagen voelde ik wel wat druk. Dit is de ultieme beloning."

Kromowidjojo moest vlak na haar huldiging weer het bad in. Met de estafetteploeg werd ze zesde op de 4 x 100 meter wisselslag. Pas daarna kon ze genieten van haar gouden medaille op de 50 meter vrij.

"Het was bizar om je na het winnen van het goud meteen weer op te moeten laden voor de 400 wissel", zei de tweevoudig olympisch kampioene na de estafetterace. "Ik was nog niet van het podium en ik moest mijn badmuts alweer op."

Kromo voelde na haar succes op de 50 meter vrij een last van haar schouders vallen. "Ik heb mezelf altijd al veel druk opgelegd, maar de laatste dagen wordt er op Twitter en Facebook zoveel over me gezegd. Ze bedoelen het goed maar de druk is wel toegenomen."

Kromowidjojo betrok ook nadrukkelijk Marleen Veldhuis en coach Jacco Verhaeren in haar vreugde. "Ik ben zo blij voor Marleen en ik vind het ook super voor Jacco dat we allebei op het podium staan. Ik train al vier jaar met Marleen en Jacco houdt me rustig en zorgt dat ik op het goede moment scherp ben."

"Mijn plannen voor de komende tijd zijn dat ik zo weinig mogelijk plannen ga maken. De komende maanden ga ik rustig vakantie houden. En vanavond en de komende weken volgen er vast een heleboel feestjes. Ik ben nu moe, maar ik kan wel uit mijn dak gaan."