Jonker voelt zich verraden

Andries Jonker heeft in een e-mail hard uitgehaald naar Bayern München. De Nederlander was tot afgelopen seizoen werkzaam voor de Zuid-Duitse club, maar moest daar vertrekken. Nu is hij assistent-coach bij VfL Wolfsburg. Opvallend is dat beide teams vandaag in China tegenover elkaar staan voor een oefenduel.

Jonker werd door toenmalig coach Louis van Gaal bij Bayern binnengehaald als assistent-trainer. Na het ontslag van de oefenmeester loodste Jonker de club naar de voorrondes van de Champions League. Afgelopen seizoen had hij het tweede van de Duitse club onder zijn hoede.

Bild kreeg de mail van Jonker in handen. "Ik voel mij verraden." De Nederlander zou dit jaar trainer van het hoogste jeugdteam worden, maar oud-spelers Michael Tarnat en Hans-Jörg Butt zagen dit niet zitten, waarna toenmalig technisch directeur Christian Nerlinger hem het slechte nieuws bracht. "Toen was mijn beslissing snel genomen. Dit was wel het laatste dat ik had verwacht."

Jonker vindt dat ze in München momenteel een verkeerde weg qua beleid ingeslagen zijn. Hij hoopt dat de club wat van zijn mail kan leren. "De organisatie faalt. Er is geen filosofie. De jeugdafdeling heeft geen idee: moeten de jeugdcoaches zich profileren door kampioen te worden met hun team, of is het hun rol om individuele spelers beter te maken en zelf op de achtergrond te blijven? Er zitten daar te veel mensen voor zichzelf en er zijn te veel vraagtekens."