Dna-test voor familieleden asielzoeker

De gezinsleden van een toegelaten asielzoeker kunnen voortaan een verblijfsvergunning krijgen op basis van dna-onderzoek. Dat schrijft minister voor Asielzaken Gerd Leers (CDA) maandag aan de Tweede Kamer.

Voor vader, moeder en minderjarige kinderen is naast een dna-match alleen een verklaring nodig van de vluchteling die een verblijfsvergunning heeft gekregen. Voorheen moesten familieleden tijdens een verhoor aantonen dat ze echt familie waren.

Volgens Vluchtelingenwerk leidden de verhoren tot een onterecht hoog aantal afgewezen gezinsherenigingen. De stichting is dan ook blij met de plannen van Leers. "Onze vrijwilligers moeten uitleggen aan vluchtelingen dat hun bloedeigen kinderen niet mogen komen. Dat zijn hartverscheurende taferelen, die hopelijk nu snel tot het verleden zullen behoren", zegt directeur Dorine Manson.

Tijdens de verhoren worden volgens Vluchtelingenwerk zeer gedetailleerde vragen gesteld. Uit de antwoorden moet blijken of de gezinsleden echt samen hebben gewoond in het land van herkomst. "Kinderen worden onderworpen aan honderden vragen, bijvoorbeeld over de kleur van het matras. Het risico op tegenstrijdigheden in de antwoorden is levensgroot."

Het verhoor kan ook in de toekomst worden ingezet, bijvoorbeeld voor gezinsleden die geen vader, moeder of minderjarig kind zijn of als er een vermoeden is dat een biologisch kind niet bij het gezin heeft gehoord. Dit laatste kan volgens Leers het geval zijn bij Somalische mannen die meerdere vrouwen hebben. Een kind zou dan kunnen worden weggehaald bij zijn eigen moeder.