Sprinters toch voorgedragen voor Spelen

De mannen estafetteploeg op de 4x100 meter wordt door de AtletiekUnie toch voorgedragen voor de Olympische Spelen. NOC*NSF zal uiterlijk op 8 juli oordelen of de voordracht van de sprinters, die vandaag in Helsinki de Europese titel veroverden in een toptijd, wordt geaccepteerd.

Nederland moet voor NOC*NSF bij de top-12 van de IAAF-lijst staan om afgevaardigd te worden naar de Spelen. Het Nederlandse viertal noteerde in de finale van het EK weliswaar een geweldige tijd van 38,34 seconden, maar de IAAF-lijst is gebaseerd op het gemiddelde van de twee beste tijden van een land. De tweede tijd van Nederland is niet goed genoeg.

Op de IAAF-lijst neemt Nederland na dit toernooi de vijftiende plaats in. Als de estafetteploeg in de top-16 van die lijst blijft, hebben ze wel aan de internationale normen voldaan. De NOC*NSF eisen zijn dus nog scherper, maar de sportkoepel kan afwijken van haar oorspronkelijk eisen in geval van 'bijzondere omstandigheden'. NOC*NSF gaat nu in beraad of ze dat ook gaan doen en of ze dus de voordracht van de AtletiekUnie accepteren.