Partijvoorzitter GroenLinks wil geen gedoe meer

GroenLinks-voorzitter Heleen Weening hoopt dat haar partij het tumult van de afgelopen maanden achter zich kan laten. In haar toespraak op het partijcongres zaterdag in Utrecht pleitte ze voor 'een politiek die zich bevrijdt van cynisme en wantrouwen'. "Weg van het gezeur, het gedoe, weg van het afbranden van mensen."

GroenLinks heeft een turbulente tijd achter de rug. Na het vallen van het kabinet speelde Jolande Sap een rol bij de totstandkoming van het Kunduz-akkoord. Waar dit haar positie als partijleider had kunnen bestendigen, stak een strijd om het lijsttrekkersschap met Tofik Dibi de kop op. Sap won het referendum ruimschoots, maar de commotie deed de partij weinig goed: in de peilingen schommelt GroenLinks al tijden rond de zes zetels.

Weening keek terug op een 'taaie periode' waarin ze 'de schaduwzijde van de politiek' heeft gezien. Maar de aanwezigheid van zo'n tweeduizend partijleden op het congres deed haar goed, zei ze zaterdag. "Wij gaan samen de toekomst in met een open geest, met ons hart en met respect voor elkaar", sprak ze haar partijgenoten toe.

Tofik Dibi neemt ook genoegen met een lagere plek op de kandidatenlijst van GroenLinks dan plaats tien. Dibi heeft aangegeven dat hij op de tiende plek gezet wilde worden. Hierdoor leek het alsof een plek lager op de lijst voor hem onaanvaardbaar zou zijn, maar dat is niet het geval, zegt hij zaterdag op het partijcongres van GroenLinks.

Dibi verloor vorige maand het lijsttrekkersreferendum van Jolande Sap. Daarop gaf hij in eerste instantie aan op de tweede plek van de kandidatenlijst geplaatst te willen worden. Enkele dagen later kwam hij daarop terug en verklaarde hij op de tiende plaats te willen staan.

Bij GroenLinks beslissen de leden over de volgorde van de lijst. Kandidaten kunnen zelf aangeven vanaf welke plek ze verkiesbaar willen zijn. De meeste kandidaten zeggen dat ze vanaf een bepaalde plek op de lijst willen.

Of dit genoeg is voor een Kamerzetel is nog maar de vraag. GroenLinks staat op dit moment op ongeveer zes zetels in de peilingen. Dibi hoopt dat hij bij de verkiezingen op 12 september genoeg voorkeurstemmen krijgt om met een eigen mandaat de Kamer in te komen.

Update:
De GroenLinks-Kamerleden Rik Grashoff en Arjan El Fassed hebben zaterdag op het congres van hun partij in Utrecht een hogere plaats op de kandidatenlijst in de wacht gesleept. Grashoff ging van zeven naar zes, El Fassed van negen naar zeven.

Het kind van de rekening was Niels van den Berge, die op de zesde plaats van de conceptlijst stond, maar nu genoegen moet nemen met de achtste plaats. Tofik Dibi, die de strijd om het lijsttrekkerschap eerder verloor van Jolande Sap, kreeg de door hem geambieerde tiende plaats toegewezen. Corinne Ellemeet houdt de negende plaats.

Achter lijsttrekker Sap staan Bram van Ojik, Liesbeth van Tongeren, Jesse Klaver en Linda Voortman. Dat komt overeen met het advies van de kandidatencommissie.


Partijvoorzitter GroenLinks wil geen gedoe meer (Foto: Novum)