PvdA-voorzitter fel over kabinet-Rutte

Het beleid van het inmiddels demissionaire kabinet-Rutte zat tegen discriminatie aan. Dat heeft PvdA-voorzitter Hans Spekman zaterdag gezegd in zijn toespraak op het congres van zijn partij in Utrecht.

Spekman doelde op de AOW-korting voor Marokkanen en andere allochtonen die na hun 65e terugkeren naar hun vaderland. Hij somde nog tal van andere 'foute keuzes' op van het kabinet-Rutte, zoals de btw-verhoging, bezuinigingen op de kinderopvang en de forenzentaks. De PvdA zou deze maatregelen nooit accepteren, zei Spekman.

Spekman bedankte een aantal PvdA-Kamerleden die niet terugkomen na de verkiezingen. Onder anderen Gerdi Verbeet, Nebahat Albayrak en Sharon Dijksma ontvingen onder applaus van de aanwezige leden een bos rode rozen.

De Kamerleden Jeroen de Lange en Metin Celik waren niet aanwezig op het congres. Zij vonden dat ze op de conceptlijst een te lage plek hadden gekregen en trokken zich daarom terug van de lijst. De voorzitter van de kandidatencommissie noemde dat 'pijnlijk, maar noodzakelijk', omdat er bij de verkiesbare eerste dertig plekken ruimte voor nieuwe gezichten moest worden gemaakt.