PvdA wil niet te veel bezuinigen

De PvdA wil de komende jaren niet te veel bezuinigen. Dat zorgt voor meer koopkracht, meer groei en meer werkgelegenheid, staat in het verkiezingsprogramma 'Nederland sterker en socialer' dat donderdagmiddag werd gepresenteerd in Den Haag.

Partijleider Diederik Samsom wil Nederland met economische groei, investeringen en meer banen uit de crisis helpen. De afgelopen twee jaar is dat niet gelukt. "Een falend recept van eenzijdige bezuinigingen en een taboe om de noodzakelijke hervormingen door te voeren heeft ons land doen afglijden", schrijft hij.

En de Kunduz-coalitie laat Nederland nog een 'rondje extra in de vicieuze cirkel van bezuinigingen' draaien, waardoor Nederland verder in de recessie wegzakt. In plaats daarvan presenteert Samsom een agenda van 'groei en optimisme' die is gestut op de pijlers hervormingen, investeringen en een 'verstandig en eerlijk' begrotingsbeleid.

Om de investeringen van bedrijven in Nederland op gang te krijgen wordt voor tweehonderd miljoen euro vrijgemaakt voor fiscale maatregelen. Er komt een Nationale Investeringsbank voor het midden- en kleinbedrijf, dat hierdoor voor honderden miljoenen aan extra kredieten krijgt. De 'forenzentaks' uit het begrotingsakkoord wordt teruggedraaid.

Ook wil de PvdA honderden miljoenen investeren in de kenniseconomie en het onderwijs. Het collegegeld voor technische studies verdwijnt. Samsom pleit verder voor een duurzame 'industriepolitiek', zodat er straks een nieuwe energievoorziening is wanneer de fossiele brandstoffen opraken. De energieproductie moet in 2050 volledig duurzaam zijn.

Door alle investeringen duurt het nog even voordat de sociaaldemocraten het huishoudboekje op orde hebben. Pas aan het einde van de volgende kabinetsperiode in 2017 is sprake van begrotingsevenwicht.

Om deze investeringen te kunnen betalen moeten huishoudens met inkomens vanaf 150 duizend euro zestig procent aan inkomstenbelasting gaan betalen. De hypotheekrenteaftrek wordt aangepakt en de bankenbelasting verhoogd. Ook wordt er bezuinigd en daarbij richt de partij de pijlen opnieuw op defensie.

De krijgsmacht moest de afgelopen jaren al fors inleveren. Maar de crisis vraagt om 'scherpe keuzes', ook bij defensie. Delen van de krijgsmacht moeten worden samengevoegd met andere landen en de organisatie moet verder worden 'gestroomlijnd'. De duikboten worden afgeschaft.

De PvdA laat het pensioenakkoord gedeeltelijk los. De AOW-leeftijd gaat in 2017 met een halfjaar omhoog en in 2020 volgen nog eens zes maanden. In 2025 gaat de AOW-leeftijd naar 67 jaar. De overdrachtsbelasting voor starters wordt afgeschaft en zij kunnen bij de aanschaf van een huis ook aanspraak maken op speciale startersleningen.