Klijnsma: groot links blok is mogelijkheid

Tweede Kamerlid en tweede op de kandidatenlijst van de PvdA Jetta Klijnsma schrijft de vorming van één groot links blok niet op voorhand af. Maar voor de komende verkiezingen zal het niet lukken zo'n blok te realiseren. Dat zei Klijnsma vrijdagavond in het radioprogramma Kamerbreed op Radio 1.

Het sociaaldemocratische Kamerlid stelt nooit te zeggen dat zo'n groot links blok er niet komt. "Dat hebben we ook gezien in de twintigste eeuw, toen ook partijen gefuseerd zijn. Het CDA komt voort uit drie partijen. Ik ben historica. Het zou raar zijn als ik zeg: never nooit. Het zou kunnen, maar voor 12 september gaan we dat niet halen", zei Klijnsma.

De hoogste vrouw op de conceptlijst van de PvdA zei verder dat het meer voor de hand ligt dat haar partij zaken gaat doen met het CDA, SP en GroenLinks dan met VVD. "Als je voorstander bent van eerlijk delen, ligt het minder voor de hand met de VVD dan met CDA, SP en GroenLinks een akkoord te sluiten."

De definitieve kandidatenlijst en het verkiezingsprogramma van de PvdA worden zaterdag vastgesteld. Dat gebeurt op een partijcongres dat in Utrecht gehouden wordt.