Joodse slagerij stapt mogelijk naar de rechter

De joodse slagerij Marcus in Amsterdam stapt mogelijk naar de rechter om te voorkomen dat het convenant voor rituele slacht wordt uitgevoerd. De slager noemt het akkoord dat staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) en religieuze organisaties sloten een 'fopspeen'. Dat zegt zijn advocaat Herman Loonstein maandag tegen NRC Handelsblad.

Eerder stelde de Coalitie Dierenwelzijnsorganisaties Nederland, die uit 23 organisaties zoals Milieudefensie en Wakker Dier bestaat, dat het convenant onacceptabel is.

Marcus is de enige kosjere slagerij in Nederland. Volgens Loonstein kan zijn cliënt door de 'onwerkbare overeenkomst' geen vlees meer verkopen. "In het convenant staat bijvoorbeeld dat binnen veertig seconden moet worden beslist of het dier een oprichtingsreflex heeft. Dat kun je niet beoordelen als het op z'n rug in de fixatiebox ligt - een van de bepalingen in het akkoord."

De Tweede Kamer besloot vorig jaar tot een verbod op de onverdoofde slacht, maar daar stak de Eerste Kamer een stokje voor, onder meer op grond van godsdienstvrijheid. Bleker ging daarop om tafel met betrokken partijen, waaronder het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap, wat resulteerde in het convenant. Bleker zei twee weken geleden dat 'ten aanzien van morele kwesties een oplossing is gevonden die een verbetering van het dierenwelzijn met zich meebrengt'.

De Eerste Kamer stemt dinsdag over de aangepaste initiatiefwet van Marianne Thieme (PvdD) over het verbod op onverdoofd ritueel slachten. De verwachting is dat de wet geen meerderheid krijgt.

Nico Schrijver (PvdA) zei vorige week in de senaat nog steeds principiële bezwaren tegen het voorstel te koesteren en Sybe Schaap (VVD) gaf aan dat Thiemes voorstel 'niet iets wezenlijk nieuws' bevat. Hij was wel vrij positief over het convenant, evenals Peter Ester (ChristenUnie). De PVV, 50Plus en OSF steunen Thieme nog wel. Senator Nico Koffeman (PvdD) kondigde aan dat hij om een hoofdelijke stemming gaat vragen.