ChristenUnie wil hervormen
De ChristenUnie heeft maandagmiddag een verkiezingsprogramma gepresenteerd waarin 'fundamentele veranderingen' de rode draad vormen. "We mogen deze crisis niet laten voorbij gaan zonder te werken aan een omslag in onze samenleving", schrijft de partij van Arie Slob.
De partij presenteert in het programma Voor de Verandering zeven 'christelijk-sociale hervormingen' op de terreinen samenleving, jongeren, zorg, arbeidsmarkt, woningmarkt, economie en Europa. De diepe crisis waarin Nederland en Europa verkeren, maakt radicale keuzes noodzakelijk, staat in de inleiding.
Volgens Slob laat het programma zien dat zorg voor kwetsbaren samen kan gaan met een gezonde financiële huishouding. "Het is de balans tussen Rutte en Roemer."
De partij gaat 'vastberaden' op weg naar begrotingsevenwicht. Er staat Nederland nog een 'grote en ingrijpende bezuinigingsopgave' te wachten. De ChristenUnie streeft daarbij naar een mix van stevige bezuinigingen, investeringen en 'verantwoorde lastenontwikkeling'.
De forenzentaks wordt gedeeltelijk teruggedraaid. De onbelaste reiskostenvergoeding blijft bestaan, maar wordt versoberd. Ook wil de ChristenUnie het openbaar vervoer aantrekkelijker maken, door kortere reistijden en meer stations.
De verhoging van de maximumsnelheid naar 130 kilometer per uur wordt teruggedraaid. De verhoging levert volgens de partij maar weinig reistijdwinst op en heeft negatieve gevolgen voor de veiligheid en het milieu.
Verder doet de partij een aantal voorstellen om de woningmarkt te hervormen. Zo wordt de hypotheekrenteaftrek beperkt en mogen werknemers het werknemersdeel van de pensioenpremie gebruiken voor de aflossing van hun hypotheek. De overdrachtsbelasting voor starters wordt geschrapt.
Verder wil de ChristenUnie het persoonsgebonden budget wettelijk verankeren, komt er een zorgspaarregeling en wordt de kinderbijslag en het kindgebonden budget verhoogd. De pensioensleeftijd wordt in 2023 verhoogd naar 67 jaar.
Ook komt er een einde aan het gedoogbeleid en wordt een blowverbod op straat en in publieke ruimten ingevoerd. Het bezoeken van prostituees wordt strafbaar.
De VVD deed dit weekeinde voorstellen om fors te snijden in de ontwikkelingshulp. De ChristenUnie wil niet alleen vasthouden aan de norm van 0,7 procent van het bruto binnenlands product, maar zelfs groeien naar 0,8 procent.