Advies: ivf vanaf 43 jaar zelf betalen

Vrouwen vanaf 43 jaar die ivf of een andere vruchtbaarheidsbehandeling willen, moeten dat zelf gaan betalen. Dat is een van de opties die het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) aan minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) heeft voorgesteld om dertig miljoen euro te besparen op het vergoeden van vruchtbaarheidsbehandelingen.

De minister vroeg om alternatieven naar aanleiding van een beoogde bezuinigingsmaatregel uit 2010. Deze hield in dat het aantal vruchtbaarheidsbehandelingen dat door de basisverzekering wordt vergoed, bij vrouwen onder de 45 jaar wordt teruggebracht van drie naar een. Volgens het CVZ, dat informatie inwon bij gynaecologen en de vereniging voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen, zijn er betere alternatieven.

Het CVZ kiest voor de leeftijdgrens van 43 jaar omdat die het einde inluidt van de vruchtbare periode van vrouwen. Bij vrouwen van die leeftijd met vruchtbaarheidsproblemen kan volgens het CVZ niet meer worden gesproken van een vruchtbaarheidsstoornis, maar gaat het om een natuurlijk verlies van vruchtbaarheid. Met deze maatregel zou 2,6 miljoen euro per jaar bezuinigd kunnen worden.

Ook wordt voorgesteld om in plaats van de huidige twee voortaan nog maar één embryo terug te plaatsen bij de eerste twee ivf-pogingen bij vrouwen tot 38 jaar. Het terugplaatsen van twee embryo's verhoogt de kans op meerlingzwangerschappen, die vaak gepaard gaan met problemen en dus hogere kosten.

Ook adviseert het CVZ een afwachtend beleid bij vrouwen met een relatief goede prognose om zwanger te raken. Vrouwen zouden een jaar moeten blijven wachten, zodat spontane zwangerschappen in de tussentijd onnodige behandelingen moeten voorkomen. Ook vindt het CVZ dat vaker gekozen moet worden voor het voorschrijven van goedkopere medicijnen.

De kosten voor het vergoeden van vruchtbaarheidsbehandelingen bedragen momenteel jaarlijks vijftig miljoen euro. Een ivf-behandeling kost ongeveer drieduizend euro per keer.