Voorjaar in top vijftien warmste lentes

Hoewel er veel is geklaagd over het weer, gaat het voorjaar van 2012 de boeken in als een van vijftien warmste lentes sinds 1901. De gemiddelde temperatuur in de Bilt schommelde rond de 10,3 graden, blijkt uit gegevens van weeronline.nl.

"We zijn de afgelopen vier jaar heel verwend geweest", licht een woordvoerder van de weersite zondag toe. "De afgelopen jaren werd record na record verbroken en vorig jaar was de lente de warmste en droogste ooit. Maar dit jaar komt toch in de top vijftien."

Na een korte zonnige en warme periode in maart verliep april nat en koud en in de eerste helft van mei bleven de temperatuur ruim beneden het gemiddelde. De eerste zomerse dag met temperaturen boven de 25 graden werd pas op 22 mei geregistreerd, waarna nog twee zomerse dagen volgden.

De hoge eindnotering is vooral te danken aan de maand maart, die met 8,3 graden ruim 2 graden warmer was dan normaal. In april werd het met een gemiddelde van 8,4 graden nauwelijks warmer. In die maand werden vijf nachten met lichte vorst genoteerd. Zelfs op 17 mei vroor het aan de grond nog licht.

De laatste helft van mei maakte veel goed, aldus weeronline.nl, dat verwacht dat de gemiddelde temperatuur in mei uitkomt rond de 14,2 graden. Het aantal uren zon bedraagt rond de 535 uur, zo'n 35 uur meer dan normaal.

Normaal gesproken valt er in de lente zo'n 160 tot 170 millimeter neerlslag. Dit jaar is dat ondanks de natte aprilmaand rond de 125 millimeter. Dit komt vooral door maart, waarin slechts achttien millimeter viel.


Voorjaar in top vijftien warmste lentes (Foto: Novum)