Bajespersoneel mag niet negatief zijn bij inspectie

Personeel van jeugdgevangenissen mogen bij bezoek van de inspectie 'niet te eerlijk en te negatief' zijn. Dat staat in een handleiding die het personeel voorbereidt op het bezoek van inspecteurs. Dat bevestigt een woordvoerder van Staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD). De bewindsman wil dat het protocol wordt geschrapt.

Het protocol wordt gebruikt bij jeugdinrichtingen in het hele land. In de handleiding staat onder meer dat inspecteurs niet als vrienden moeten worden beschouwd en dat het niet de bedoeling is jarenlange frustraties over ze uit te storten. Er staan volgens de zegsvrouw ook goede instructies in, zoals dat medewerkers zich inhoudelijk goed voorbereiden.

Staatssecretaris Teeven laat via zijn woordvoerder weten dat de omstreden instructies moeten worden geschrapt. Met voorbereiding op inspectiebezoeken is volgens hem op zich niets mis, maar niet op deze manier. Het protocol mag niet meer worden gebruikt. Er wordt nog gekeken of en op welke manier er dan moet worden voorbereid.


Bajespersoneel mag niet negatief zijn bij inspectie (Foto: Novum)