Oppositieactivisten vrijgelaten in Moskou

De Russische oppositieactivisten Aleksej Navalni en Sergej Oedaltsov zijn donderdag vrijgelaten uit detentie. Ze werden 9 mei opgepakt tijdens een grote demonstratie tegen de inauguratie van president Vladimir Poetin en hebben vijftien dagen vastgezeten voor het niet opvolgen van bevelen van de politie.

Een paar honderd aanhangers hadden zich buiten de gevangenis aan de zuidwestrand van de stad verzameld om Navalni te begroeten. De activist liet weten door te gaan met zijn strijd tegen het regime, ook al betekent dit meer tijd achter de tralies. "Ze maken ons niet bang met ijzeren britsen en pap", zei hij, doelend op de omstandigheden in de gevangenis.

Het lagerhuis van het Russische parlement heeft dinsdag in eerste lezing ingestemd met een wetsvoorstel om boetes voor deelname aan ongeoorloofde demonstraties te vertweehonderdvoudigen. Volgens oppositieleden ontneemt dit het publiek wettige mogelijkheden om zijn grieven te uiten en kan dit leiden tot meer woede en instabiliteit.

De Staatsdoema wordt gedomineerd door de Kremlin-partij Verenigd Rusland. De overwinning van de partij in de parlementsverkiezingen in december werd omgeven met aantijgingen van wijdverbreide fraude en vormde de opmaat tot grote straatprotesten in de afgelopen winter.