Rusland test nieuwe intercontinentale raket

Rusland heeft woensdag een test uitgevoerd met een nieuw soort intercontinentale ballistische raket. De nieuwe raket is volgens het Russische ministerie van defensie in staat raketschilden, zoals het schild dat de NAVO in Oost-Europa wil plaatsen, te omzeilen. Voorts heeft Rusland een nieuw radarsysteem besteld dat aanvallen op Rusland moet detecteren.

Volgens het ministerie was de test een succes. De raket kwam neer op zijn plaats van bestemming, het schiereiland Kamtsjatka. De raket werd gelanceerd vanaf het kosmodroom Plesetsk in het noorden van Rusland. Het ministerie van defensie heeft de naam van de nieuwe raket niet onthuld, maar zei wel dat hij vanaf een mobiel lanceerplatform is afgevuurd.

Het voorgenomen raketschild van de NAVO is Rusland een doorn in het oog. Moskou vreest dat het de afschrikkende werking die uitgaat van zijn nucleaire arsenaal zal ondergraven. Volgens de Verenigde Staten is het raketschild alleen bedoeld om een mogelijke dreiging uit Iran het hoofd te bieden.

De NAVO heeft gezegd samen te willen werken met Rusland, maar heeft een Russisch voorstel om het raketschild gezamenlijk te beheren afgewezen. Moskou heeft gedreigd militaire maatregelen te treffen als de VS niet garanderen dat het raketschild nooit tegen Rusland wordt gebruikt.