FOK!filmtips van de dag: Red Sonja

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!film.

Red Sonja

Vandaag is er weer een overdaad aan films op de vele netten die we op de televisie kunnen bekijken. Voor diehard filmverslaafden begint de dag al om 07.00 uur als op Net5 de komische familiefilm Ri¢hie Ri¢h, met Macaulay Culkin in de hoofdrol, te zien is. Je moet er maar trek in hebben.

Om 13.45 uur is op BBC2 de uitmuntende Shakespeare bewerking Macbeth van en met Orson Welles uit 1949 te zien. In de film draait het om de edelman Macbeth die een drietal heksen  ontmoet die hem voorspellen dat hij koning zal worden van Schotland. Macbeth vermoord daarop de koning maar ontdekt dat het leven van een vorst verre van probleemloos is.

Bij de zuiderburen van Ketnet om 14.00 uur het indrukwekkende drama Bashing. In het verhaal draait het om Yuko, een meisje die als vrijwilliger in het Midden-Oosten aan het werk is als ze wordt ontvoerd. Na haar terugkomst in Japan wordt ze echter niet als heldin binnengehaald maar gekleineerd en gepest. Nadat ze haar baan kwijtraakt komt Yuko steeds meer in een sociaal isolement te zitten. Nadat haar laatste strohalm, haar vader, ook nog verdwijnt lijkt het einde zoek. Zeer indrukwekkende film van regisseur Masahiro Kobayashi.

Red Sonja 2

De FOK!filmtip van vandaag gaat naar een klassieker uit de jaren tachtig. Red Sonja van Richard Fleischer is een heerlijke fantasyfilm met een voor die tijd bijzondere cast. Hoofdrolspeelster Brigitte Nielsen was in die tijd het liefje van Sylvester Stallone, terwijl ze in deze film het witte doek deelt met zijn grote aartsrivaal (in elk geval in die tijd) Arnold Schwarzenegger. Fleischer was de regisseur die naam had gemaakt met legendarische films zoals Fantastic Voyage, 20000 Leagues Under the Sea, de oorlogsfilms Tora! Tora! Tora! en Between Heaven and Hell en de cultklassieker Soylent Green. De regisseur had in 1984 al met Schwarzenegger de film Conan the Destroyer gemaakt, de opvolger van Conan the Barbarian (1982).

De kwaadaardige koningin Gedren (Sandahl Bergman) probeert de macht over het rijk der barbaren te krijgen. Ze houdt echter geen rekening met de strijdster Sonja (Nielsen), die samen met een aantal grote krijgers de strijd met haar is aangegaan. Samen met haar loyale compagnon Kalidor (Schwarzenegger) wil ze wraak nemen voor de dood van haar zuster.

Heerlijke film uit de jaren tachtig met bijbehorende effecten uit de tijd. Verwacht dus geen hoogstaande CGI maar gewoon een heerlijk ouderwets aandoende actiefilm met het verstand op nul en gaan met die banaan. Schwarzenegger zelf was achteraf niet zo te spreken over de film. In een interview gaf de Oostenrijkse eik zelfs eens te kennen dat hij zijn kinderen wel een dreigde met de film als ze niet wilden luisteren. Zo van, als je niet doet wat ik wil moet je tien keer achterelkaar naar Red Sonja kijken. We mogen dus aannemen dat hij hele brave kinderen heeft sindsdien. 22.00 uur op RTL7. Red Sonja.

Red Sonja 3

Verder nog op tv om 22.00 uur maar dan op RTL5, No Country For Old Men, die vorig jaar september ook nog op Ketnet te zien was en toen al de filmtip was. Nicolas Cage fans kijken vanavond naar Veronica die om 20.00 uur National Treasure en om 22.30 uur National Treasure: Book of Secrets op het programma heeft staan. Voor de rest van de films zou ik willen verwijzen naar het overzicht van films hier onderaan de pagina.

Veel filmplezier.