Beslissende zitting in proces Decembermoorden

De Surinaamse krijgsraad beslist vrijdagochtend (lokale tijd) of het proces rond de Decembermoorden door de omstreden amnestiewet moet worden gestaakt of kan doorgaan. Als het proces stopt, omdat het openbaar ministerie niet-ontvankelijk wordt verklaard, gaan alle 25 verdachten, onder wie president Desi Bouterse, vrijuit.

Als de krijgsraad beslist dat het proces doorgaat zal het OM een eis formuleren, waarna in een daaropvolgende zitting uitspraak wordt gedaan. Het proces, dat in 2007 van start ging, kan ook voor onbepaalde tijd worden uitgesteld tot dat een nog op te richten constitutioneel hof de amnestiewet kan toetsen, wat het OM wil.

Het Surinaamse parlement nam op 5 april na dagenlang vergaderen de omstreden amnestiewet aan. Hier ontstond internationaal veel ophef over. In Suriname waren er verschillende demonstraties.

Jurist Hugo Essed verwacht dat hoe de beslissing ook uitvalt, het grote 'maatschappelijke en politieke gevolgen' zal hebben voor Suriname. Desalniettemin denkt hij dat de Surinaamse gemeenschap met de beslissing van de krijgsraad 'zal kunnen leven'. Eerder verwachtte hij onlusten. "Ik verwacht nu geen excessen", zegt hij. Wel denkt Essed dat, als de krijgsraad beslist te stopen, tegenstanders via internationale rechtsorganen zullen proberen tot een veroordeling te komen. "Maar dit kan wel twee tot drie jaar duren", voorspelt de jurist.

Bouterse en de anderen worden ervan verdacht betrokken te zijn bij de dood van 16 tegenstanders van het militaire regime op 8 december 1982. Toenmalig legerleider Bouterse stond aan het hoofd van deze regering. In augustus 2010 werd hij president van Suriname.

De zitting van de krijgsraad staat vrijdag gepland om 09.00 uur (13.00 Nederlandse tijd) in de zwaar beveiligde rechtbank in Boxel nabij de hoofdstad Paramaribo. De krijgsraad staat onder leiding van Cynthia Valstein-Montor.