De Jager hekelt besluit VNG voor meer loon

Demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) vindt het teleurstellend dat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vasthoudt aan het principeakkoord voor een nieuwe cao voor gemeenteambtenaren inclusief een hoger loon. Dat zei de bewindsman donderdag na afloop van de gesprekken over het begrotingsakkoord.

"Dit is geen goed besluit", zei de bewindsman. "Ik heb er grote bezwaren tegen." Hij wijst erop dat de zogeheten Kunduz-coalitie van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie heeft besloten tot een nullijn voor alle ambtenaren. Minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) riep de VNG daarom vorige week al op om het akkoord te herzien.

De Jager zei dat het rijk de nullijn voor alle ambtenaren gewoon inboekt. Dat betekent dat gemeenten ook minder geld krijgen van het rijk. Besluiten zij dan toch tot een loonsverhoging voor hun ambtenaren, dan is het uiteindelijk de burger die er de dupe van wordt, zei hij. De bewindsman erkende overigens dat hij formeel niet kan ingrijpen bij het loonbeleid van een lagere overheid.