Laatste kans kandidaat-lijsttrekkers CDA en PvdA

De kandidaten voor het lijsttrekkerschap van CDA en PvdA worden vandaag bekend. Bij het CDA sluit de aanmeldingstermijn om 10.00 uur en bij de PvdA kunnen aspirant-partijleiders zich tot 12.00 uur melden.

Het CDA maakt maandag pas officieel bekend wie gaan strijden om het leiderschap, maar na het sluiten van de aanmeldingstermijn kan de balans al worden opgemaakt. Tot nu toe hebben fractieleider Sybrand van Haersma Buma, minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies, voorzitter van Fontys Hogescholen Marcel Wintels en de Nijmeegse CDA'er Harry Wesselink zich gemeld.

Bij de PvdA wordt waarschijnlijk fractieleider Diederik Samsom de lijstaanvoerder. Er hebben zich nog geen tegenkandidaten gemeld. Dat heeft er mee te maken dat de PvdA net een leiderschapsverkiezing achter de rug heeft, na het vertrek van Job Cohen. De afgelopen tijd sloten zich de rijen al achter Samsom

De Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher, veel genoemd als toekomstig partijleider, liet weten dat hij Samsom steunt. Ook oud-minister en Kamerlid Ronald Plasterk is niet beschikbaar als kandidaat-lijsttrekker en schaarde zich achter Samsom. Plasterk werd in maart tweede bij de leiderschapsverkiezing.

Het CDA organiseert de komende weken zes debatten tussen de kandidaat-lijsttrekkers. De eerste staat gepland voor maandagavond in de Rotterdamse Laurenskerk. De CDA-leden kunnen vanaf 10 mei hun stem uitbrengen.

De partij heeft de verkiezing opgesplitst in twee rondes. De eerste ronde sluit op 18 mei. Wanneer geen van de kandidaten meer dan vijftig procent van de stemmen heeft gehaald, gaan de twee kandidaten met de meeste stemmen door naar de tweede ronde, die duurt tot 1 juni. Op die dag wordt ook bekendgemaakt wie de lijst gaat trekken bij de verkiezingen van 12 september.