Spaanse regering wil af van publieke schuld clubs

De Spaanse regering wil maatregelen nemen om af te zijn van de torenhoge schulden van Spaanse voetbalclubs. Clubs uit het land hebben een gezamenlijke schuld van 3,5 miljard euro, waarvan 753 miljoen uit de publieke sector komt. Van dat bedrag zit 490 miljoen euro in de hoogste divisie, de Primera Divisíon. Morgen presenteert de Spaanse Hoge Raad van Sporten (CSD) een plan om de schulden in 2020 weggepoetst te hebben, of in ieder geval sterk teruggedrongen.

De maatregelen komen na nogal wat beschuldigingen richting de regering van het voortrekken van voetbalclubs. Want waar andere schuldenaren worden onderworpen aan een efficiënt en rigoureus incassobeleid, mogen de clubs exorbitante salarissen en transfersommen betalen terwijl betalingen uitgesteld worden en er voor hen speciale saneringsprogramma's zijn. Het verantwoordelijke ministerie heeft nooit aanstalten gemaakt om iets te doen aan de wanpraktijken. Pas in maart kwam de totale schuld aan het licht door een parlementaire vraag.

Clubs plachten daarnaast nogal eens te frauderen om nog meer leningen te krijgen, of hun eigenlijke schulden te verdoezelen. Zo geven ze garanties over toernooien die ze nog moeten winnen. Ook wordt plaatsing voor Europese competities of promotie naar een hogere divisie beloofd, terwijl dat nog lang niet zeker is.

De club met de grootste publieke schuld is Atlético Madrid, dat maar liefst 215 miljoen aan schulden heeft staan. Vorig jaar kreeg de club 85 miljoen binnen aan transfers, waarvan het 53 miljoen meteen weer uitgaf om het team aan te vullen. Nummer twee op de lijst is Deportivo La Coruña, dat een officiële schuld heeft van 34 miljoen. Dat bedrag zou echter wel eens drie keer zo hoog kunnen zijn, want de Galiciërs presenteren al sinds 2006 hun rekeningen niet meer. Andere wanbetalers zijn onder andere Real Zaragoza, Betis Sevilla en Real Valladolid, die allen meer dan 30 miljoen euro schuld hebben.

Real Madrid heeft geen schulden staan bij de overheid, Barcelona daarentegen wel. De Catalaanse club moet nog 48 miljoen terugbetalen. Dat kan nog wel eens een lastige opgave worden, want zij betalen ook het meest aan de salarissen van hun spelers; 257 miljoen euro.