Eurocommissaris Kroes haalt uit naar Wilders

PVV-leider Geert Wilders geeft Brussel op een leugenachtige manier de schuld van de mislukte Catshuisbesprekingen. Dat zegt eurocommissaris Neelie Kroes zondag op de website van het Financieele Dagblad. De VVD-politica is 'geschokt' door het einde van de onderhandelingen.

Kroes is kwaad dat Wilders met een beschuldigende vinger naar Brussel wijst. De PVV-voorman wees zaterdag vele malen naar de in zijn ogen te starre regels die een begrotingstekort van maximaal drie procent zouden voorschrijven. "Het gaat niet om het uitvoeren van de Brusselse regels en we spreken niet over een Brussels dictaat", stelt Kroes daar tegenover.

"Het is van de Nederlandse regering zelf een heel duidelijke beslissing geweest om hiernaar te willen streven", vervolgt Kroes. "Dan kun je niet zeggen: dat doet Brussel. Het omgekeerde is eerder waar. Het is juist Nederland dat er zo overtuigd van is - en terecht - dat er iets gedaan moet worden aan de duurzame financiering in heel Europa."

De oud-minister vindt het 'onverantwoord' dat het overleg tussen regeringspartijen CDA en VVD en gedoogpartner PVV spaak is gelopen. "Als je dan ziet hoe de gedoogpartner bezig is de verkiezingsstrijd nu al met absoluut foute en leugenachtige berichten te larderen, dan maak ik me grote zorgen."

De harde begrotingsnormen waren primair een Nederlands idee, weet Kroes. "Nederland heeft het voortouw genomen in deze discussie. En wij zijn in Brussel met z'n allen achter Nederland gaan staan en we hebben gezegd: dat is een goed plan."

Eurocommissaris van economische zaken Olli Rehn zegt overigens dat Nederland de norm van drie procent volgend jaar gewoon moet halen. Een woordvoerder laat aan het FD weten dat Rehn wel eerst afwacht met welke plannen het kabinet komt. "Wij hebben begrepen dat de twee regeringspartijen van plan zijn hun inspanningen voort te zetten."

Minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) moet binnen een week een 'stabiliteitsprogramma' inleveren in Brussel. Daarin moet duidelijk staan wat de streefcijfers voor de komende jaren zijn.

Partijgenoot premier Mark Rutte treft volgens Kroes geen blaam. "Als je gedoogpartner niet betrouwbaar is, dan houdt alles op. Rutte heeft gedaan wat hij kon."


Eurocommissaris Kroes haalt uit naar Wilders (Foto: Novum)