VVD: fractie floot Wilders terug

PVV-leider Geert Wilders was het zelf eens met de bezuinigingsplannen waartoe in het Catshuisoverleg was besloten, maar kon ze niet door zijn fractie krijgen. Daarom verliet hij het Catshuisoverleg, zei VVD-fractieleider Stef Blok zondag in Buitenhof.

Eerder zondag zei CDA-fractieleider Sybrand van Haersma Buma in Eva Jinek op Zondag dat Wilders het overleg zaterdag begon met de mededeling dat zijn hele team niet akkoord is met het bezuinigingspakket. Wilders ontkent zondag echter fel dat hij is teruggefloten.

De PVV-voorman stelde zaterdag dat hij vond dat de AOW'ers te hard werden getroffen. Hij wilde hen niet 'laten bloeden voor dictaten uit Brussel'. Voor een ervaren politicus als Wilders kunnen de doorberekeningen van het Centraal Plan Bureau echter geen verrassing zijn geweest, stelt Blok.

Hij noemt het begrijpelijk dat Wilders niet voor de camera wil toegeven dat zijn fractie hem terugfloot. "Ik zou het een aanfluiting vinden als mijn fractie dat tegen mij zou zeggen."

Wilders spreekt in een reactie van een 'valse spin' van Blok en noemt zijn versie van het verhaal 'grote onzin'. "De fractie was en is unaniem en er is vrijdag niks aan de fractie voorgelegd."

Blok, die in de uitzending met de reactie van Wilders werd geconfronteerd, stelde dat Wilders had gezegd dat hij de plannen had besproken met een aantal fractieleden en dat hij ze nog moest voorleggen aan de rest van de fractie. "Daarna kwam hij vertellen dat zijn fractie het er niet mee eens was. Dat kan hij zelf niet geweest zijn en de leden aan wie hij het al had voorgelegd ook niet. Dus het zal de rest wel zijn geweest."

Volgens Blok kwam het begrotingstekort in de Catshuisplannen onder de drie procent uit. "We hadden nog een miljard euro speling om ergste koopkrachtvermindering aan te pakken, maar Geert wilde daar niet over praten."

Blok zei verder geen spijt te hebben dat de VVD met de PVV in zee is gegaan. "In het begin was al duidelijk dat moest worden gekozen uit verschillende instabiele coalities." Hij wees erop dat de linkse partijen een bezuiniging van achttien miljard euro toen al te ver vonden gaan. "Zij hebben dramatisch ongelijk gekregen, want we moeten nu nog meer bezuinigen."

VVD: fractie floot Wilders terug (Foto: Novum)