Magistrale Boonen wint Parijs - Roubaix voor de vierde keer

Tom Boonen heeft op een prachtige wijze voor de vierde keer Parijs – Roubaix op zijn naam geschreven. De Belg ging er op een kleine 55 kilometer vandoor en werd nooit meer teruggezien. Hij kwam met zijn zege op gelijke hoogte met recordhouder Roger De Vlaeminck. Sébastien Turgot en Alessandro Ballan werden gedeeld tweede.

Vroeg in de koers reden twaalf man weg, waarvan er na het Bos van Wallers nog acht over waren. Hierbij zat onder andere Bertjan Lindeman. De groep werd op 70 kilometer van de streep ingelopen door een eerste groep, met onder andere Alessandro Ballan, Juan Antonia Flecha en Maarten Wynants. Omega Pharma-Quick Step liet ze niet begaan en bracht een groep van 25 man terug.

Nadat eerst een groepje met onder andere Sylvain Chavanel werd gegrepen gingen Tom Boonen en Filippo Pozzato ervandoor. Niet gek later wisten Niki Terpstra en Ballan aan te sluiten. Ballan en Pozzato gunden elkaar het licht niet in de ogen, waardoor het Quick Step-duo kon wegrijden. Op de eerst volgende kasseistrook, op 53 kilometer van de streep, ging Boonen er alleen vandoor.

In no-time had de Belg een halve minuut op een groepje waar Pozzato letterlijk uit was weggevallen. Vier man van Sky snoepten iets van de achterstand af, maar een aanval van Flecha zorgde ervoor dat de voorsprong uiteindelijk opliep naar een minuut op 25 kilometer van de streep.

De voorsprong liep op, waarna Lars Boom op zeventien kilometer van de streep bij de achtervolgers wegreed. Ballan, Flecha en Matthieu Ladagnous waren nooit ver weg van de Rabobankrenner en liepen hem op 15 kilometer van de streep in. Ladagnous viel weg uit die groep door een lekke band.

Boonen had daar geen boodschap aan en hield zijn voorsprong vrij constant tussen de minuut en anderhalve minuut en kwam solo de wielerbaan op om zijn voorjaar te vervolmaken. Hij is de eerste die in één seizoen de E3-Prijs, Gent – Wevelgem, de Ronde van Vlaanderen en Parijs – Roubaix wint.

Op de wielerbaan sloten Sébastien Turgot en Terpstra nog aan bij de drie achtervolgers, waarvan Turgot eerst de snelste bleek, voor Ballan. Bij de fotofinish werd er geen verschil gezien tussen de renners, waardoor ze gedeeld tweede werden gegeven. Terpstra werd op de vijfde plaats de beste Nederlander en de compleet leeggereden Boom werd zesde.

Uitslag Parijs - Roubaix 

# Renner Nat Ploeg Tijd
1 Tom Boonen Bel Omega Pharma-Quick Step 5:55.21
2 Sébastien Turgot Fra Europcar +1.39
= Alessandro Ballan Ita BMC z.t.
4 Juan Antonio Flecha Spa Sky z.t.
5 Niki Terpstra NED Omega Pharma-Quick Step z.t.
6 Lars Boom NED Rabobank +1.43
7 Matteo Tosatto Ita Saxo Bank +3.31
8 Matthew Hayman Aus Sky z.t.
9 Johan Vansummeren Bel Garmin-Barracuda z.t.
10 Maarten Wynants Bel Rabobank z.t.