Erkenning voor excellente scholen

Scholen waar uitstekend onderwijs wordt gegeven, kunnen vanaf dit jaar het predicaat 'excellente school' krijgen. Met deze publiekelijke erkenning krijgen zeer goed presterende scholen de maatschappelijke waardering die ze verdienen, schrijft minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) maandag aan de Tweede Kamer.

De bewindsvrouw verwacht bovendien dat het predicaat andere scholen in het primair en voortgezet onderwijs uitdaagt om ook te werken aan een verbetering van de kwaliteit. Een onafhankelijke jury onder leiding van hoogleraar Fons van Wieringen gaat de komende maand de beoordelingscriteria voor excellente scholen opstellen.

De jury zal niet alleen kijken naar het onderwijs, maar ook naar andere gebieden, zoals de aandacht voor excellente en hoogbegaafde leerlingen en de omgang met leerlingen die extra ondersteuning in de klas nodig hebben. De eerste uitreiking van de predicaten staat voor het najaar gepland.

Op termijn komt er ook een categorie excellente scholen bij de Inspectie voor het Onderwijs. De inspectie maakt momenteel een onderscheid tussen zeer zwakke, zwakke en voldoende scholen. Rond 2015 worden daar de excellente scholen aan toegevoegd.

De VVD reageert verheugd op de plannen, die al waren aangekondigd in het regeerakkoord. Een jarenlange wens komt uit, twittert Tweede Kamerlid en onderwijswoordvoerder Ton Elias. "Beloon kwaliteit; weg met angst voor uitmuntendheid."