Dissidenten Cuba opgepakt in aanloop pausbezoek

De Cubaanse autoriteiten hebben zondag in de aanloop naar het bezoek van paus Benedictus XVI de vooraanstaande dissidente Bertha Soler en een dertigtal medestanders opgepakt. De arrestaties vonden enkele uren plaats voor de geplande start van de groep Vrouwen in Wit in de wijk Miramar in Havana.

Angel Moya, de echtgenoot van Soler en zelf een voormalige politieke gevangene, bevestigde de aanhoudingen. Het was onduidelijk waar zij vastzat en hoe lang zij vast zou moeten blijven zitten.

Cuba heeft de meeste politieke gevangenen vrijgelaten, maar mensenrechtengroepen zeggen dat de regering van president Raul Castro de kleine oppositiegemeenschap nu vaker lastigvalt met kortdurende detenties of andere pesterijen. Cuba stelt dat de dissidenten door Washington betaalde huurlingen zijn die onrust stoken.

De paus bezoekt Cuba van 26 tot 28 maart. Verwacht wordt dat de kerkvorst bij de regering zal aandringen op ruimere religieuze, politieke en burgerlijke vrijheden. Veel dissidenten zijn echter kwaad op het hoofd van de Cubaanse rooms-katholieke kerk, kardinaal Jaime Ortega, die vorige week dertien oppositieleden liet verwijderen uit een kerk in Havana die zij hadden bezet.


Dissidenten Cuba opgepakt in aanloop pausbezoek (Foto: Novum)