Opstelten vreest acties van agenten niet

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) verwacht voor maandag 12.00 uur tot overeenstemming te zijn gekomen over een cao-akkoord voor agenten. De politievakbonden dreigen om maandag te stoppen met het uitschrijven van bekeuringen als de onderhandelingen opnieuw vastlopen. Opstelten zei vrijdag dat hij niet onder de indruk is van dit pressiemiddel.

De onderhandelingen tussen de bonden en de minister liepen woensdagavond voor de tweede keer vast. Daarop stelden de politievakbonden ACP, NPB en VMHP een ultimatum, dat maandag om 12.00 uur afloopt. De grootste struikelblokken zijn een salarisverhoging en de mogelijkheid voor politiepersoneel om met vroegpensioen te gaan.

Opstelten wilde vrijdag niet vooruitlopen op mogelijke actie van de agenten. "Ik ga ervan uit dat het middel niet wordt ingezet." Hij hoopt voor maandagmiddag een akkoord te hebben gesloten.

Mochten agenten maandag werkelijk geen bonnen meer schrijven, betekent dat overigens niet dat automobilisten zich niet meer aan de maximumsnelheid hoeven te houden. "Te hard rijden mag nooit, en dat weet u best", sprak Opstelten tijdens de persconferentie na de ministerraad de aanwezige journalisten streng toe.


Opstelten vreest acties van agenten niet (Foto: Novum)