Windows 8-preview nu te downloaden

Vanaf vandaag is de Windows 8-preview voor consumenten te downloaden. Je kunt deze bètaversie hier downloaden als je ook alvast een voorproefje wil nemen van de volgende Windows-release die later dit jaar plaatsvindt.

De preview is beschikbaar in het Engels, Duits, Frans en Chinees. De eerste stappen van de installatie zijn ook in het Nederlands beschikbaar, maar de daadwerkelijke preview niet. Windows 8 is gebaseerd op de kern van Windows 7, maar kent een geheel nieuwe interface die draait om aanraken. Volgens Microsoft is Windows 8 daarmee uitermate geschikt voor tablets. 

In Windows 8 zit, net als in Windows Phone 7, een diepe integratie met Xbox Live. Vanaf je desktop heb je direct toegang tot je Xbox-profiel en je games. Zo is het mogelijk om games op je Xbox 360 te starten vanuit Windows 8. Ook besturing is mogelijk, alleen heb je maar een beperkt aantal knoppen tot je beschikking: omhoog, omlaag, links, rechts, A, B, X en Y. Een potje Call of Duty zal niet echt werken zonder echte controller.

Naast integratie met Xbox Live wordt ook de communicatie tussen Windows Phone 7 en Windows 8 uitgediept met bijvoorbeeld SkyDrive. SkyDrive zorgt voor opslag in de 'Cloud' zodat je overal toegang hebt tot je bestanden zonder steeds een harde schijf te hoeven meenemen.

Tegelijk met de Windows 8 preview is ook de bèta van de Windows Store online gegaan. Hier kun je allerlei applicaties downloaden voor Windows 8. Tot slot is de testfase van Internet Explorer 10 nu ook gestart.