'Meer conflicten door bezuinigingen op ambtenaren'
Door de bezuinigingen op het ambtenarenapparaat neemt het aantal arbeidsconflicten bij de overheid snel toe. Het aantal zaken was vorig jaar een kwart hoger dan in 2010, zegt rechtsbijstandverzekeraar Arag dinsdag in het AD.
De verzekeraar verwacht dit jaar een verdere toename. "Alleen al in januari zijn honderd nieuwe zaken binnengekomen", zegt een woordvoerder in de krant.
De toename zou een direct gevolg zijn van de bezuinigingen en reorganisaties. De stijging zou het sterkst zijn bij defensie. Ook bij lokale overheden en de semi-publieke sector (onder meer zorg en onderwijs) neemt het aantal zaken sterk toe.
De ontslagrondes zorgen volgens Arag voor angst en onzekerheid onder de medewerkers. "Vaak wordt er niet helder gecommuniceerd over wat er staat te gebeuren. Dat leidt tot conflicten", zegt de woordvoerder. De conflicten gaan vooral over herwaardering van functies, wegbezuinigen van arbeidsplekken en verandering van standplaatsen.
Het kabinet-Rutte wil 6,5 miljard euro op de publieke sector bezuinigen.
― Aleksandr Solzhenitsyn
Lager gelegen afdelingen worden op een hoop geveegd en de leidinggevenden die daardoor overblijven (omdat ontslaan lastig/duur is, vandaar ook de plannen tot versoepeling) proberen als haantjes om het hardst de touwtjes in handen te houden. Tja... daar krijg je ruzie van.
Daarnaast werkt het op de lagere werkvloer nogal wat stress in de hand waardoor ook daar de uitval door 'ziekte' toeneemt. En voila... een neerwaardse spiraal is geboren.
Twee (of soms zelfs nog meer) kapiteins op een schip werkt niet. En als je dan als lager personeel het gevoel gaat krijgen dat er van twee (of meer) kanten aan je wordt getrokken, dan ligt een burn-out of overspannen worden al snel op de loer.
Geloof me... de mensen van de overheid die we als burger te zien krijgen willen echt wel werken. Graag zelfs. Die zijn dat organisatorische geneuzel en het haantjes gedrag in de hogere lagen helemaal zat. Agenten worden er zat van, balie medewerkers op het gemeentehuis worden er zat van, het mannetje achter de vuilniswagen wordt er zat van. Stuk voor stuk willen ze allemaal gewoon hun werk kunnen doen zonder tegenstrijdige 'orders'. Maar als ze in de hogere lagen niet weten wat ze willen, er in de hogere lagen wordt geleefd met de waan van de dag (hol je vandaag naar links dan kan het zomaar zo zijn dat je morgen met hetzelfde tempo weer naar rechts moet hollen om tot de conclusie te komen dat je de afgelopen dagen netto eigenlijk geen reet hebt gedaan) dan kan je er vergif op innemen dat een stabiele (en dus fijne) werksituatie ver te zoeken is.
Negatieve beslisslingen komen de hogere lagen zelden (lees: nooit) zelf mededelen. Er wordt altijd een boodschapper vooruit gestuurd die de klappen mag vangen of het wordt heel laf op intranet of via mail gedaan. Maar zodra er een succes (??) is te melden dan moet de hogere laag ineens met een hoop poeha en een hoop bombarie het goede nieuws zelf komen brengen en is iedereen weer een halve dag kwijt aan een toneelstukje van een stelletje groot doeners.
Moraal van het verhaal.... 'het klootjes volk' binnen de ambtenarij probeert er binnen de gestelde (praktisch onwerkbare) grenzen het beste van te maken en zijn echt wel bereidt om zich dienstbaar voor de Nederlandse burgerij in te zetten. Daarom zijn velen ooit ook voor de overhied gaan werken. Om iets te kunnen betekenen voor de maatschappij.
Helaas hebben de hogere lagen stuk voor stuk hun eigen belangen en wordt daar met enige regelmaat een smerig spel gespeeld over de hoofden van elkaars personeel met de nodige mentale gevolgen voor dat betreffende personeel. Ja... dan krijg je ruzie van. Gek he?
het wordt tijd de mensjes daar wakker worden en begrijpen dat het nou eenmaal niet anders kan.
of de EU trekt alle steun terug.
stelletje stakker!
als je maar ergens dom tegenaan kun trappen he....
Dus moet je als overheid zorgen dat je de kennis zelf in huis hebt. En dat 'kost' personeel.
En is dan zo'n beslissing genomen, dan komen er weer Andere burgers die het met die beslissing niet eens zijn, of om een nog diepgravender onderzoek vragen, of die een andere maas in de wetten (volkshobby #1) hebben gevonden. En omdat je nooit de schijn van belangenverstrengeling mag wekken of die van partijdigheid, moet dat weer uitbesteed worden aan Andere onderzoekers/behandelaars.
En zo groeit het apparaat.
Maar dat doen we zelf. Met zijn allen. Omdat we Anderen het licht in de ogen niet gunnen! Mentaliteit van: hoe komt die buurman aan die dure kar! -> Kan nooit eerlijk zijn! ->Laten we dat eens tot de bodem gaan uitzoeken! ->We richten een meldpunt op! -> Dat moet bemenst worden! ->Meer Ambtenaren!
Is maar een voorbeeld, er zijn natuurlijk talloze andere en ook veel betere, maar het gaat om het idee!
Het napraten van fabeltjes over luie ambtenaren is diep geworteld.
Zonder ambtenaren geen straatverlichting, wegen, vergunningen, uitreksels uit het burgerlijke register, bescherming tegen criminelen, blussen van brand, verdedigen van de Nederlandse belangen in binnen en buitenland.
Lekker schreeuwen jongens.
Die ambtenaren die nu er tegen in gaan zijn de "managers" ook zat, met hun geweldige ideeën waardoor werken alleen maar nog bureaucratischer wordt.
Ambtenaren zijn in dienst van het hele land.
Is iets anders dan te werken om zoveel mogelijk winst te maken.
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken