NMa ziet bitterballenfusie niet zitten

De Nederlandse Mededingsautoriteit (NMa) voorziet problemen op de markt voor diepvriessnacks als de makers van Van Dobben-kroketten en Mora-snacks fuseren. Voor het samengaan van de fabrikanten Royaan en Ad van Geloven is dan ook een vergunning vereist, meldt de NMa maandag.

De NMa vreest dat de keuzemogelijkheden voor afnemers van de producten afneemt als de twee grootste diepvriessnackproducenten van Nederland samengaan. "Dit zou kunnen leiden tot hogere prijzen, minder kwaliteit of verminderde keuzes", schrijft de kartelwaakhond. De consument kan daar uiteindelijk de dupe van worden.

Voordat de NMa zou overgaan tot het afgeven van een vergunning, wordt een diepgaand onderzoek gedaan naar de precieze gevolgen van de fusie. Onderzocht wordt onder meer of supermarkten en groothandels in staat zijn voldoende tegenwicht te bieden als het fusiebedrijf de prijzen voor diepvriessnacks probeert te verhogen.

De fusie tussen Royaan en Ad van Geloven werd in december aangekondigd. De NMa deed op verzoek van de Europese Commissie onderzoek naar het samengaan. De commissie heeft de fusie van de Belgische afdelingen van de twee bedrijven eerder wel goedgekeurd.


NMa ziet bitterballenfusie niet zitten (Foto: Novum)