Legionella in leidingen Zaanse flat

In de waterleiding van 196 woningen in een flat in Zaandam is de gevaarlijke legionellabacterie aangetroffen. Dat heeft woningstichting Rochdale, die de woningen verhuurt, donderdag bekendgemaakt.

De bacterie in de IJdoornflat werd aangetroffen tijdens een jaarlijkse steekproef. Na ontdekking zijn de douchekoppen vervangen door exemplaren met een filter dat de legionellabacterie tegenhoudt. De leidingen worden 20 februari gedesinfecteerd en gereinigd.

Bewoners kunnen terecht op spreekuren die Rochdale organiseert. Wie last krijgt van klachten zoals snel opkomende hoofdpijn, spierpijn en een ziek gevoel, wordt aangeraden meteen contact op te nemen met hun huisarts.

De legionellabacterie kan de veteranenziekte veroorzaken, een ernstige longontsteking. De ziekte kan ontstaan wanneer iemand besmette druppels waternevel inademt, bijvoorbeeld onder de douche of via airconditioning. Zware rokers, ouderen en mensen die geneesmiddelen gebruiken die hun afweer beïnvloedt, hebben een verhoogd risico om ziek te worden.