Aziatische voetbalbond wil af van hoofddoekban FIFA

De Aziatische voetbalbond AFC wil dat de FIFA de regels voor het dragen van hoofddoekjes versoepelt. Een model dat bij contact los kan komen zou veilig genoeg zijn. De FIFA verbiedt hoofddoekjes sinds 2007 omdat die onveilig zijn. Speelsters met een hoofddoekje zouden ergens achter kunnen blijven haken en stikken.

Begin maart komt de IFAB, het orgaan dat de spelregels in het voetbal bepaalt, in Londen bijeen om een beslissing te nemen over de nieuwe generatie sporthoofddoekjes. Volgens waarnemend hoofd Jilong Zhang van de AFC is een positieve beslissing over de hoofddoekjes in het belang van de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal.

"Veel voetbalsters in Azië dragen een hoofddoekje", laat Zhang in een verklaring weten. "Ik heb de nieuwe ontwerpen met klittenband rond de hals gezien, waardoor het hoofddoekje loskomt als eraan getrokken wordt. Dat verzekert de veiligheid van de draagster", bezweert de Chinees.

In islamitische landen levert het huidige verbod problemen op. De Iraanse vrouwenploeg liet onlangs een kwalificatiewedstrijd voor de Olympische Spelen schieten omdat de speelsters geen hijab mochten dragen. Spelen zonder hoofddoekje mag niet van de autoriteiten van het streng islamitische land.