Koninklijke wachtkamers gooien virtuele deuren open

De deuren van de wachtkamers voor de koninklijke familie op enkele stations zwaaien open. Tenminste op internet. De koninklijke wachtkamers van de stations Amsterdam Centraal en Den Haag HS zijn vanaf zaterdag op de website van de NS te zien. Het spoorwegbedrijf wil in de toekomst ook georganiseerde bezichtigingen mogelijk maken.

De koningin en haar familie maken nog maar zelden gebruik van de wachtkamers, die eigendom zijn van het voormalige staatsbedrijf. Het grootste deel van de tijd zijn de wachtkamers dicht.

De NS heeft slechte ervaringen met de openstelling van de wachtkamers tijdens de Open Monumentendagen. "Daarbij merkten we dat er geregeld zaken beschadigd raakten of werden meegenomen", merkt de woordvoerder op. Vandaar dat er nu voor wordt gekozen de wachtkamers met panoramafoto's en een toelichting op ns.nl/koninklijkewachtkamers beschikbaar te maken.

De NS wil het mogelijk maken om in overleg met het hof besloten bijeenkomsten in de wachtkamers te organiseren. "Daarbij kun je denken aan de ondertekening van contracten met een spoorwegkarakter", licht een woordvoerder toe.

Behalve in Amsterdam en Den Haag is er ook een koninklijke wachtkamer op het station van Baarn, die op het moment gerenoveerd wordt. Vlak bij Baarn ligt paleis Soestdijk, tot aan hun dood de domicilie van prinses Juliana en prins Bernhard. De wachtkamer in het Spoorwegmuseum in Utrecht is wel publiek toegankelijk. Beide wachtkamers zijn later ook op internet te bewonderen.