Weer winstdaling voor Nokia in Q4 2011

Nokia heeft haar resultaten over het vierde kwartaal van 2011 bekendgemaakt. Na een minder derde kwartaal laat ook het vierde kwartaal een daling van de nettowinst zien ten opzichte van 2010. 

De Finse producent had een omzet in het vierde kwartaal van tien miljard euro. Dit is weliswaar elf procent hoger dan het derde kwartaal, maar 21 procent lager dan dezelfde periode in 2010 toen de omzet 12,7 miljard euro was. Het bedrijfsresultaat is ten opzichte van het derde kwartaal gestegen met 90 procent, maar laat ten opzichte van 2010 een daling zien van maar liefst 56 procent. Het vierde kwartaal van 2011 werd afgesloten met een verlies van 954 miljoen euro. De liquide middelen van het bedrijf zijn afgenomen met 1,4 miljard euro, een daling van twintig procent ten opzichte van vorig jaar.

Tot op heden heeft Nokia één miljoen exemplaren van de Lumia verkocht. Naar het schijnt is deze groei ten koste gegaan van de Symbian. "In bepaalde markten is er een versnelling gekomen in de verwachte trend richting laaggeprijste smartphones met specificaties die verschillen van de sterke punten van Symbian", zegt Nokia-baas Stephen Elop in een verklaring. "Als gevolg van de veranderende marktomstandigheden, in combinatie met onze verhoogde aandacht voor Lumia, denken we nu dat we minder Symbian-apparaten zullen verkopen dan we eerder hadden verwacht." Nokia verwacht dat zij in het eerste kwartaal van 2012 break-even zal gaan draaien.