[Copa del Rey] Barça schakelt Real uit

FC Barcelona heeft zich ten koste van Real Madrid geplaatst voor de halve finales van de Copa del Rey. In het eigen Camp Nou speelde de Catalaanse ploeg met 2-2 gelijk. Dit was genoeg na de 1-2 overwinning in Madrid. Pedro en Dani Alves scoorden namens Barcelona, terwijl Cristiano Ronaldo en Karim Benzema de Madrileense treffers wisten te scoren.

In de eerste drie minuten kreeg Real Madrid al twee levensgrote kansen, maar Gonzalo Higuaín wist beide kansen niet te benutten. De eerste kans ontstond na vijftien secondes, nadat Dani Alves een terugspeelbal knullig langs Gerard Pique in de voeten van Higuaín schoot. De Argentijn schoot echter naast. Twee minuten later kreeg Higuaín opnieuw een grote kans, maar hij wist van dichtbij niet binnen te koppen. De grensrechter vlagde overigens bij deze kans onterecht voor buitenspel.

De 1-0 van Pedro (Bron: YouTube)

Real, dat gewoon met de veelbesproken Pepe in de basis begon, bleef in de beginfase de druk er op houden en dit resulteerde opnieuw in een aantal mogelijkheden. Zo schoot Cristiano Ronaldo maar een metertje naast het doel van Barcelona-goalie Pinto. Een tweede poging van Ronaldo werd met moeite gepareerd door Pinto. Na een klein kwartier wist Barcelona via Fabregas voor het eerst echt uit te breken. De overtalsituatie werd echter niet goed uitgespeeld en het schot wat volgde van Lionel Messi ging een metertje naast.

Dit was het sein voor Barcelona om vlotter te gaan combineren. Real had het hier zoals gewoonlijk enorm lastig mee en wist de aanvallen van de Catalaanse ploeg grotendeels alleen maar af te stoppen met overtredingen. Toch was het Real dat na ruim twintig minuten weer bijna op voorsprong kwam. Pinto dacht dat de pegel van Mesut Özil, die van grote afstand het doel onder vuur nam, over zou gaan. De bal belandde echter op de onderkant van de lat en stuiterde net voor de doellijn terug het veld in. Ook Higuaín kreeg, na een knullige bal van Pinto, opnieuw een grote mogelijkheid. De Argentijn wist de grote kans opnieuw niet te benutten.

De 2-0 van Dani Alves (Bron: YouTube)

Na een klein half uur kreeg Barcelona een grote tegenslag te verwerken, aangezien Andres Iniesta geblesseerd het veld moest verlaten. Naarmate de wedstrijd vorderde, werden ook de onderlinge duels steeds pittiger. Met name Sergio Ramos deelde een aantal forse tikken uit. Op slag van rust was het Barcelona dat op voorsprong wist te komen. Messi stormde door het midden op en zag op de linkerflank de ingevallen Pedro helemaal vrijstaan. De vervanger van Iniesta wist vervolgens koelbloedig af te ronden.

In de slotminuut van de eerste helft leek Messi wraak te nemen op Pepe, aangezien hij de Portugees hard onderuit schopte. Daarvoor kreeg de Argentijn terecht de gele kaart. In de blessuretijd van de eerste helft moest Real-doelman Casillas voor een tweede keer vissen. Na een afgeslagen vrije trap, Lass Diarra had na de overtreding daarvoor zijn tweede gele kaart moeten krijgen, nam Dani Alves de bal van buiten de zestien op de pantoffel en dit schot belandde op prachtige wijze diagonaal in de kruising. Zodoende ging de ploeg van Josep Guardiola met een voorsprong van 2-0 de rust in.

In tegenstelling tot de eerste helft was het dit keer Barcelona dat fel uit de startblokken kwam. De ploeg van Guardiola zette de Madrilenen direct weer onder druk. Real kwam echter na een aantal minuten beter in het spel en wist zelfs in de 53e minuut te scoren. Het doelpunt van Sergio Ramos werd echter afgekeurd, aangezien de verdediger van Real zijn directe tegenstander kort daarvoor zou hebben geduwd. In de 67e minuut kreeg Real toch loon naar werken. Cristiano Ronaldo werd door Özil  diepgestuurd aan de rechterkant. De Portugees omspeelde knap doelman Pinto en wist vervolgens de 2-1 in het lege doel te schieten.

De 2-1 van Cristiano Ronaldo (Bron: YouTube)

Vier minuten later was de stand zelfs gelijk. Karim Benzema, ingevallen voor Higuaín, kreeg de bal in het centrum aangespeeld. De Fransman speelde zich knap vrij van Carles Puyol om vervolgens de bal achter de kansloze Pinto te schieten. Real bleef vervolgens de aanval zoeken, de ploeg had immers aan één treffer genoeg om door te gaan in de Copa del Rey. Zo had Benzema niet veel later de 2-3 op zijn schoen, maar hij werd net op tijd van de bal gezet door Puyol. Messi was aan de andere kant dichtbij de 3-2, maar de vrije trap van de Argentijn krulde net over het doel van Casillas. Niet veel later was Messi opnieuw dichtbij de voorsprong. Na een sterke individuele actie schoot hij maar rakelings naast.

In de slotfase mocht Real Madrid met tien man verder, nadat Sergio Ramos met zijn elleboog in het gelaat kwam van Sergio Busquets. Ramos kreeg daarop zijn tweede gele kaart van de wedstrijd en mocht zodoende inrukken. Barcelona kwam in de slotfase niet meer in de problemen en plaatste zich daardoor voor de halve finales van de Copa del Rey. Overigens pakte Pepe, die de afgelopen week fel bekritiseerd werd nadat hij op de hand van Lionel Messi stond, 'pas' in de blessuretijd van de tweede helft een gele kaart.

De 2-2 van Karim Benzema (Bron: YouTube)