Piraterij iets gedaald

De piraterij op zee is in 2011 voor het eerst sinds vijf jaar iets gedaald. Het aantal aanvallen daalde van 445 naar 439 en er werden 45 schepen met 802 opvarenden gegijzeld, vergeleken met 53 schepen met 1181 opvarenden in 2010.

De daling komt volgens het Internationale Scheepvaartbureau IMB, dat de cijfers donderdag bekendmaakte, door internationale marinepatrouilles en het inzetten van particuliere beveiligers op zeeschepen.

Het aantal aanvallen door Somalische piraten nam wel toe, van 219 naar 237, ofwel 54 procent van de gevallen. Voor het eerst vielen Somalische piraten ook een schip aan dat voor anker lag bij Oman, wat volgens het IMB aangeeft dat zij hun werkterrein verleggen. In de door internationale marines bewaakte wateren in de Golf van Aden zijn de aanvallen in 2011 met 43 procent afgenomen tot 37. "De rol van de marines bij de piratenbestrijding in dit gebied is essentieel", zegt IMB-directeur Pottengal Mukundan.

Een piratengebied in opkomst is de Golf van Benin in West-Afrika. Voor de kust van Benin werden twintig tankers aangevallen, waarvan er acht werden gekaapt en voor Nigeria vonden minstens tien aanvallen plaats. Schepen en bemanningen worden wel sneller vrijgelaten, doorgaans binnen tien dagen, vergeleken met zes maanden in Somalië. Het IMB waarschuwt wel dat de zeerovers hier gewelddadiger kunnen worden.

In Indonesische wateren nam de zeeroverij voor het tweede opeenvolgende jaar toe, van veertig naar 46. In de Zuid-Chinese Zee nam het aantal aanvallen echter af, van 31 naar dertien, evenals voor de kust van Bangladesh, van 23 naar tien.