Merkel: Griekse economie kan weer gaan groeien

De Griekse economie kan uiteindelijk door structurele hervormingen weer gaan groeien. De bezuinigingen zijn echter in eerste instantie zeer pijnlijk. Dat heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel zondag gezegd in een interview met een Duits radiostation.

Merkel gaf in het interview op Deutschlandfunk toe dat bezuinigingen 'er over het algemeen voor zorgen dat een economie niet zo hard kan groeien'. Ze benadrukte echter dat er ook talloze voorbeelden zijn van landen waar steunprogramma's van het Internationaal Monetair Fonds voor flinke perioden van groei hebben gezorgd, na de initiële recessie.

Dat succes was volgens Merkel te danken aan structurele hervormingen. Die leiden volgens haar nooit tot 'direct resultaat', maar hebben tijd nodig voordat hun effecten wel worden gevoeld. "Maar dan moeten ze wel krachtig worden doorgevoerd."

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle is zondag in het Zuid-Europese land voor een ontmoeting met Griekse officials. Duitsland, de grootste economie van Europa, doet de grootste bijdrage aan de noodhulp voor Griekenland. Het land pleit voor flinke bezuinigingen om de Griekse begroting op orde te krijgen, en voor pijnlijke hervormingen.

Griekenland heeft toegezegd staatsdeelnemingen te verkopen. Ook wil het de economie versterken. Volgens Merkel heeft het land voortgang geboekt, al blijven de problemen groot. "Een groot probleem in Griekenland is dat als afgesproken wordt om bijvoorbeeld meer belasting te innen, dat niet per se tot meer belastinginkomsten leidt. Dit komt omdat het innen van belastingen een groot probleem is in het land", zei Merkel.

Griekenland bevindt zich momenteel in een diepe recessie. Oorzaak zijn volgens velen de harde bezuinigingen. De verwachting is dat 2012 het vierde jaar op rij wordt dat de economie van het land krimpt.

Momenteel vinden voor Griekenland zeer belangrijke gesprekken plaats over het tweede steunpakket. Vrijdag werden de gesprekken tussen banken en de regering over het kwijtschelden van de helft van de Griekse schulden opgeschort.