'Onderzoeksraad kritisch over aanpak Moerdijk'

De Onderzoeksraad voor Veiligheid velt een hard oordeel over de gang van zaken rond de brand bij Chemie-Pack begin vorig jaar. Zowel het bedrijf, de gemeente Moerdijk en de veiligheidsregio's Midden- en West-Brabant en Zuid-Holland Zuid lieten fikse steken vallen, staat in het conceptrapport dat in handen is van de NOS.

Chemie-Pack zou zich niet aan de vergunning, het eigen beleid en de procedures hebben gehouden, waardoor de brand kon escaleren. De gemeente was volgens de raad bij het verlenen en het controleren van de vergunningen te laks.

Volgens de onderzoeksraad faalde ook de communicatie rond de brand. Zo was de website crisis.nl ten tijde van de ramp onbereikbaar en opereerden de verschillende betrokken overheden langs elkaar heen. De communicatie zou teveel zijn uitgegaan van wat de overheid kwijt wilde, en niet van wat de burger wilde weten.

Het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid verschijnt eind deze maand. Chemie-Pack probeert in een kort geding publicatie te voorkomen. Volgens het bedrijf staat het rapport vol met fouten en is er meer tijd nodig om deze te weerleggen. De rechter in Den Haag doet woensdag uitspraak.

In augustus oordeelde de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid al dat de gemeente en de veiligheidsregio onvoldoende waren voorbereid op de risico's in hun eigen verzorgingsgebied. Zij zouden 'onvoldoende invulling hebben gegeven aan hun verantwoordelijkheden'. Ook bij de bestrijding van de brand waren fouten gemaakt.