Paus noemt homohuwelijk een bedreiging voor de mensheid

Volgens Paus Benedictus XVI is het homohuwelijk een bedreiging voor het gezin, en daardoor voor de 'toekomst van de mensheid zelf'. De paus zei dit maandag in een toespraak voor de diplomaten van het Vaticaan.

De Pontifex Maximus hamerde op het belang van het traditionele kerngezin, dat hij de 'kiemcel van iedere samenleving' noemde. "Dit is niet zomaar een eenvoudige sociale conventie, maar een fundamenteel pijler van elke gemeenschap. Een beleid dat het gezin ondermijnt, bedreigt de menselijke waardigheid en de toekomst van de mensheid zelf".

In dit pleidooi, dat gekenmerkt werd door een pleit voor de religieuze tolerantie, ageerde de bisschop van Rome tegen het Westen, waar religie volgens hem gemarginaliseerd wordt, ondanks de pluriformiteit en tolerantie. Dit komt onder meer naar voren in de verboden om in enkele beroepen kruizen en crucifixen te dragen, en om in sommige professies een beroep te doen op het christelijke geloof. Daarnaast is religie volgens de Paus geen bron van geweld. Sterker nog, de plaatsvervanger van God op aarde stelt dat de oprechte zoektocht naar God heeft bijgedragen aan de menselijke waardigheid. "De kerk zoekt geen privileges, maar vraagt eenvoudigweg om haar zending in vrijheid te kunnen uitoefenen”, zo eindigde Benedictus XVI zijn toespraak.