Haan hoopt op doorbraak 'Chinese Ronaldo'

Arie Haan denkt dat het Chinese voetbal gebaat is bij de ervaring van Europese trainers die de jeugdopleidingen onder handen nemen. Hij was het afgelopen jaar werkzaam voor Tianjin Teda, maar de oud-international is reeds vertrokken bij de Chinese club.

Toch wil de oud-Ajacied graag in China werkzaam blijven. Haan zit veel potentie in het voetbal in China. "Het zou ontzettend goed zijn als een aantal toptrainers de jeugd in dit land onder hun hoede zou nemen", aldus de ervaren Haan tegen De Telegraaf. De oud-bondscoach van China weet dat de jeugdspelers een goede dosis techniek in huis hebben.

"Maar ze hebben moeite om een wedstrijd te lezen. Jan Olde Riekerink heeft momenteel de leiding over het jeugdvoetbal in China. Volgens hem loopt er hier meer talent rond dan in de jeugdopleiding van Ajax. Maar op veel gebieden moeten die jongens nog stappen maken.”

“Voor dit land zou het goed zijn als er een Chinese Ronaldo doorbreekt Een idool waardoor de jeugd massaal wil voetballen. Het Chinese voetbal heeft een zware periode achter de rug. Veel mensen zijn opgepakt wegens corruptie, in dit land is deze problematiek rigoureus bestreden. China telt slechts 700.000 geregistreerde voetballers. Dat is natuurlijk ontzettend weinig. Maar ouders wilden hun kinderen nu eenmaal niet op voetbal doen vanwege de slechte reputatie", aldus Haan.