'Meeste misbruikzaken kerk verjaard'

Bijna alle zaken over seksueel misbruik in de rooms-katholieke kerk die aan het licht zijn gekomen, zijn verjaard. Door de aandacht voor misbruik in de kerk is vier keer aangifte gedaan en zijn dertig meldingen binnengekomen bij het Openbaar Ministerie. Dat meldt de NOS op basis van een inventarisatie van het OM.

Van de vier aangiftes heeft er slechts een geleid tot een veroordeling. De veroordeling ging overigens niet om iemand van de rooms-katholieke kerk, maar om een koster van een gereformeerde kerk in Rotterdam. De 77-jarige man kreeg voor misbruik van jonge meisjes vijftien maanden cel, waarvan twaalf voorwaardelijk.

Een andere aangifte leverde niet voldoende bewijs op. Het OM seponeerde die zaak. Twee aangiftes hadden betrekking op een verjaard feit, waardoor de dader niet vervolgd kon worden. Ook de dertig meldingen bij het OM gingen over verjaarde zaken.

Vrijdag presenteert de commissie-Deetman haar bevindingen van een onderzoek naar misbruik binnen de kerk. Ingewijden melden volgens de NOS dat ook dat onderzoek een tiental meldingen bij het OM opleverde. De afloop daarvan is nog niet naar buiten gekomen.