Rutte: niet meer macht naar Brussel

Premier Mark Rutte (VVD) is niet tegen een wijziging van de Europese verdragen om strengere straffen in te voeren voor eurolanden die de begrotingsregels overtreden. Rutte ontkent dat in dat geval sprake is van de overdracht van macht aan Brussel.

Rutte heeft liever geen verdragswijziging, omdat dat ertoe kan leiden dat alle EU-lidstaten hun wensenlijst op tafel leggen. "Dat zou een enorm gedoe zijn", zei Rutte woensdagavond tijdens een debat in de Tweede Kamer over de Nederlandse inzet bij de komende Europese top, donderdag en vrijdag in Brussel.

"Het gaat Nederland om striktere begrotingsdiscipline. Als daar een verdragswijziging voor nodig is, kan ik daarmee leven, mits het een beperkte wijziging is", zei Rutte. Volgens hem is ook in dat geval geen sprake van de overdracht van macht aan Brussel, waar de Tweede Kamer tegen is. De PvdA wil nieuwe verkiezingen als het zo ver komt.

Volgens Rutte gaat het er alleen om dat landen kunnen worden gehouden aan afspraken die in het verleden zijn gemaakt. "Ik begrijp werkelijk niet hoe dit kan worden gezien als de overdracht van soevereiniteit", zei Rutte.

Rutte wil dat er zogeheten automatische sancties komen. Dat betekent dat landen weinig tot geen mogelijkheden hebben om onder straf uit te komen als ze de regels overtreden over de maximale hoogte van het begrotingstekort en de staatsschuld. Volgens de laatste plannen kan een land alleen onder een straf uitkomen als een grote meerderheid van de overige EU-landen dat expliciet toestaat.

Rutte zei verder dat op de eurotop moet worden geregeld dat er voldoende geld komt in het noodfonds EFSF. Hij herhaalde dat Nederland tegenstander is van zogeheten eurobonds, gezamenlijke Europese staatsleningen. De Europese Centrale Bank is onafhankelijk en moet zelf besluiten over haar rol in de bestrijding van de crisis, zei Rutte verder.

Ook zei Rutte dat hij alleen afspraken wil maken met alle 27 EU-landen, en niet met alleen de zeventien eurolanden.