Amerikanen herdenken aanval op Pearl Harbor

Enkele duizenden mensen, onder wie zo'n 120 overlevenden, hebben woensdag de Japanse aanval op de Amerikaanse marinebasis Pearl Harbor, op 7 december 1941, herdacht. Om 08.00 uur plaatselijke tijd, het tijdstip dat de eerste Japanse vliegtuigen aanvielen, hielden zij een moment stilte.

President Barack Obama riep woensdag uit tot Nationale Pearl Harbor Herdenkingsdag. "Hun onverzettelijkheid gaf vorm aan deze grootse generatie en hun moed maakte iedereen die in de Tweede Wereldoorlog diende sterker. Als land kijken we naar 7 december 1941 om kracht te putten uit het voorbeeld dat deze patriotten gaven en om al diegenen te eren die offers brachten voor onze vrijheid", zei hij.

De Verenigde Staten verloren twaalf vaartuigen bij de aanval. Twee van deze schepen liggen nog altijd als een gedenkteken in de haven. De Japanse aanval was een belangrijk omslagpunt in de oorlog, omdat de Amerikanen hierna ook een militaire rol op zich namen en hun bijdrage in Europa van doorslaggevend belang was aan het westfront.


Amerikanen herdenken aanval op Pearl Harbor (Foto: Novum)