PvdA: verantwoordelijkheid natuur weg bij Bleker

De verantwoordelijkheid voor de natuur moet worden overgedragen aan het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Dat vindt de PvdA. De partij heeft er geen vertrouwen in dat staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) zorg kan dragen voor de natuur.

Tweede Kamerlid Lutz Jacobi trekt die conclusie uit het korten van het budget met 75 procent, de 'onkundige omgang' met de provincies en onduidelijkheid rond het Oostvaarderswold. Het Kamerlid vindt dat de natuur bij dit kabinet sowieso niet in goede handen is, maar denkt dat de toekomst van de natuur er bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu net iets rooskleuriger uitziet dan bij staatssecretaris Bleker. "De natuurwet die hij in voorbereiding heeft lijkt meer op een wet Weg met de natuur."

Door de zorg voor natuur bij het departement van minister Melanie Schultz van Haegen (VVD) onder te brengen wordt de kans op eenduidig beleid groter, stelt Jacobi. "Dan kan de minister wegen om de natuur heen aanleggen, in plaats van er dwars doorheen."

Een ander voordeel van de verschuiving van de verantwoordelijkheid is volgens Jacobi dat het ministerie van Infrastructuur en Milieu voldoende geld heeft om de natuur te behouden. Van het zogenoemde infrastructuurfonds, dat is bestemd voor de aanleg van wegen, spoorwegen en water, kan volgens Jacobi makkelijk ook een deel gebruikt worden voor natuur. "Bij een ministerie dat over miljarden gaat is 250 miljoen voor natuur peanuts."


PvdA: verantwoordelijkheid natuur weg bij Bleker (Foto: Novum)