Flevoland naar rechter om natuurgeschil met rijk

De bestuursrechter buigt zich donderdag over het geschil tussen Flevoland en het rijk over het geld dat de provincie was toegezegd voor het natuurgebied Oostvaarderswold. Flevoland is naar de rechter gestapt nadat een eerder bezwaar was afgewezen. Dat meldt een woordvoerder van de provincie vrijdag.

Het rijk beloofde Flevoland in 2006 240 miljoen euro voor de aanleg van het natuurgebied. Nu staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) een streep door het project heeft gezet kan de provincie fluiten naar het geld. De provincie heeft echter al 140 miljoen euro uitgegeven, terwijl pas uit Den Haag pas veertig miljoen euro is overgemaakt.

De bestuursrechter moet nu uitmaken of Flevoland recht heeft op de overige miljoenen. De uitspraak wordt medio januari verwacht.

Nadat Bleker zijn handen van het project had afgetrokken, omdat het volgens hem te duur is, maakte Flevoland een paar weken geleden bekend dat het nieuwe natuurgebied toch wordt aangelegd. Het Wereld Natuur Fonds, het Flevo-landschap en Staatsbosbeheer nemen de ontwikkeling van Oostvaarderwold op zich. Dit is tegen de zin van Bleker.