Kabinet en provincies bereiken akkoord natuurbeleid

Staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) en de provincies hebben na bijna een jaar onderhandelen een akkoord bereikt over het natuurbeleid. Dat hebben het kabinet en het Interprovinciaal Overleg (IPO) woensdag bekendgemaakt.

De zogeheten Ecologische Hoofdstructuur (EHS) hoeft pas in 2021 klaar te zijn, drie jaar later dan oorspronkelijk gepland. Ook wordt de EHS, een geheel van aaneengesloten natuurgebieden, kleiner. De provincies worden er vanaf 2014 verantwoordelijk voor. In ruil krijgen ze jaarlijks honderd miljoen euro extra.

Als Nederland boetes krijgt opgelegd door de Europese Unie omdat er niet wordt voldaan aan Europese afspraken over de ontwikkeling en het beheer van natuurgebieden, worden die niet doorberekend aan de provincies, tenzij die aantoonbaar nalatig zijn geweest.

Het kabinet heeft in het regeerakkoord afgesproken dat zeshonderd miljoen euro wordt bezuinigd op het natuurbeleid en dat de verantwoordelijkheid naar de provincies gaat. De onderhandelingen daarover hebben lang geduurd, omdat de provincies vonden dat ze te weinig geld kregen.

Het akkoord is dinsdagavond getekend, namens het kabinet door Bleker en minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA), en namens de provincies door de Noord-Hollandse commissaris van de koningin Johan Remkes en de Brabantse gedeputeerde Ruud van Heugten. De Provinciale Staten in alle provincies en de Tweede Kamer moeten er nog mee instemmen.

GroenLinks roept de provincies op niet akkoord te gaan. "Nederland voldoet op dit moment al niet aan internationale afspraken over natuur. Het is mij een raadsel hoe het rijk en de provincies kunnen denken dat het met minder natuur en minder geld toch gaat lukken meer diersoorten en meer planten te krijgen in Nederland, zoals internationaal is afgesproken", zegt Kamerlid Rik Grashoff.